Çayın Faydaları

Siyah çayın, insanlarda görülen çeşitli kanser türlerine karşı savaşta etkili olduğu daha önce bir çok çalışma tarafından dile getirilmişti. Şimdi ise bilim adamları bunun nedenini bildiklerini düşünüyorlar.
Siyah çayın ‘gizli silahı’ TF-2 adında, polifenol da denilen etkin anti-kanser bileşimlerinden, bir aile.
Rutgers Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Kuan Yu Chen’e göre TF-2, bağırsak kanseri hücrelerine karşı çok ilginç özellikler gösteriyor.
Chen’e göre, TF-2’ye maruz kaldıklarında, sağlıklı hücreler etkilenmezken kanserli hücreler ise ‘intihar’ ediyorlar.
Chen’in ekibi labarotuvar ortamında siyah çaydan üretilmiş TF-2 bileşimini hem sağlıklı hem de kanserli hücrelere uygulamışlar. Sağlıklı hücreler gelişirlerken, kanserli olanlar ise apoptosis de denilen “programlanmış ölüm” sürecine girmişler.

Araştırmalarına devam eden Rutgers ekibi, TF-2 bileşiminin Cox2 geninin hareketlerini kısıtladığını gözlemlediler. Bu gen hakkında şimdiye kadar bir çok araştırma gerçekleştirilmiştir çünkü Cox2 harekete geçtiğinde ‘patlama’ denilen, normal hücrelerin kanserli hücreye dönüşmesi, sürecini başlatıyor. Dr. Chen, bağırsak kanserinde, Cox2 ile ‘patlama’ arasındaki ilişkinin kesin olduğunu söylüyor.
Vioxx ve Celebrex gibi popüler ilaçlar da Cox2 genini kısıtlamayı amaçlıyorlar. Yani ilaç firmaları Cox2’yi bastırmak için karmaşık bileşimlerin peşinden koşarken bunun doğal bir kaynağı- siyah çay- şirketlerinin kafeteryasında duruyor olabilir.

Fakat daha bir çok sorunun cevabı yok. Bilim adamları, kansere karşı mühim bir fayda için gerekli olan siyah çayın tüketim miktarını hala tespit edemediler. Zaten Chen de araştırmasının sonuçlarının sadece önveri olduğunu ve esas sonuçlara ulaşmak için deneylerin hayvan ve insan modelleri üzerinde yapılmasının şart olduğunu söylüyor.
Polifenoller yeşil çay ve üzüm çeşitleri gibi farklı bitkilerde de bulunuyor ama araştırmacılar hiçbirinde siyah çayın kanser üzerinde yarattığı dramatik etkileri görememişler.

Siyah çayın diş çürüklerine ve dişeti ile diğer ağız hastalıklarına yol açan bakterilere karşı etkili olduğu belirlendi.
ABD’deki Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırma, siyah çayın içinde bulunan bileşimlerin ağızda diş çürüklerini ve asit oluşturan bakterileri önlediğini ve bu bakterilerin üremesini durdurduğunu ortaya koydu. Siyah çay ayrıca, bakterisel bir enzim olan “glucosyltranferase” üzerinde etkili bulundu.

Glucosyltranferase, şekeri yapışkan maddeye çevirerek, ağızdaki yabancı maddelerin ve bakterilerin dişlere yapışmasına yol açıyor. Siyah çayın etkisiyle, ağızdaki bakterilerin kümelenerek dişlere yapışması önleniyor ve dişlerde oluşan yabancı madde birikimi azalıyor. Daha önce İsveçli araştırmacılar, siyah çayla ağız çalkalayanların, dişlerin üzerinde oluşan yabancı madde birikimini azalttıklarını belirlemişlerdi.
Japon bilim adamları da yeşil çayın diş çürüklerini önlediğini açıklamışlardı. Dr. Christina Wu, yeşil çayın diş sağlığına etkisinin saptanması üzerine, siyah çayla ilgili araştırma yaptıklarını belirtti.

Sitemiz daha verimli ve hızlı çalışabilmesi için yasalar ve kanunlar çerçevesinde çerezler Kullanmaktadır. Çerezler Politikasını İnceleyebilirsiniz.